Als een kleurrijke catwalk vult de binnenplaats zich met de meest uitzonderlijke yoga ‘haute couture’. Artistiek gestylde yogi’s opgetogen met veren, verfstreken, neusbellen en tatoeages. Een ballet van innerlijke rijkdom op het toneel van Ubud’s episch centrum; de Yoga Barn. Waarbij de een vol het podium pakt, kijkt de ander afwachtend de imponerende kat uit de boom. Ik hang er ergens tussenin. Want terwijl de soundcheck boven in volle gang is, ben ik vooral heel benieuwd wat deze wekelijkse dansochtend bij Bali’s grootste ‘radiant’ snoepwinkel gaat brengen. 

 

Dansvirus
Waar ik enkele jaren terug rond dit tijdstip nog gerust m’n laatste Mojito kon leegslurpen, klok ik deze zondagochtend fris en fruitig in voor een ochtendje ‘clubben’. Want zo voelt het. Er is muziek, een opgelaten menigte en een prachtige open shala waar deze waaier van kleurrijk potentieel zich gracieus en verlichtend kan ontvouwen. En dat is dan ook wat er instantly gebeurt. Bij de eerste beats die Malaika, onze kundige DJ, de lucht inschiet, breidt het dansvirus zich als een lopend vuurtje uit en ik laat me bereidwillig infecteren.

 

Bevrijdende extase
Alsof we allemaal nooit anders zijn geweest, smelten alle muurtjes als sneeuw voor de zon. Het klaarblijkelijke collectieve veld wat wordt geopend, zorgt voor een innerlijke golf van bevrijdende extase. De bedwelmende klanken van Malaika’s repertoire zuigen me volledig naar binnen en laten me zweven alsof ik zojuist van een pilletje heb gesnoept.

 

Everybody on fire
En waar ik normaliter verstrikt kan raken in de push- en pullspelletjes die zo’n setting met zich mee kan brengen, merk ik dat dit mechanisme vandaag volledig uitblijft. ‘Iedereen lijkt dicht bij zichzelf, vooral te genieten van wat is en voldoende voeding te halen uit een gezonde dosis zelfwaardering. Zonder bevestigd te worden van buitenaf, ervaren dat je oke bent, dat je genoeg bent. Wat een waanzinnig decor om onvoorwaardelijke verbindingen op te laten ontstaan. Er is niks nodig. Er is geen behoefte. Energetische uitwisselingen kunnen vrij stromen. Gerijpt en volwaardig.

 

Elixerende zintuigen
Na een voortdurende climax, begint het tempo langzaam af te nemen en eindigen we allemaal rondom het boompje middenin de zaal. Gedragen door uitheemse instrumenten, initieert Malaika een zalvend gezang waarop onze elixerende zintuigen tot rust komen. Tranen vullen m’n ogen wanneer de begaafde jongeman zijn harpachtige instrument beslaat. Dit is heling. Dit is beyond words Dit is wat onvoorwaardelijke liefde is.

 

Ecstatic Dance. Iedere zondagochtend van 11.00 tot 12.30 in de Yoga Barn, Ubud.

Laat een reactie achter